
Nos wyczuwa niebezpieczeństwo
28 marca 2008, 11:23Ludzki nos potrafi wykryć woń niebezpieczeństwa (Science). Do tej pory naukowcy myśleli, że sztuka ta udaje się wyłącznie zwierzętom, najwyraźniej to jednak nieprawda...

Migdały, gorzka czekolada i kakao - doskonałe trio na obniżenie złego cholesterolu
5 grudnia 2017, 06:12Codzienne jedzenie migdałów - samych bądź w zestawie z gorzką czekoladą i kakao - może obniżyć poziom złego cholesterolu LDL.

Po drganiach do celu
11 października 2012, 13:16Naukowcy z Helsińskiego Instytutu Technologii Komputerowych (HIIT) oraz Instytutu Informatyki Maxa Plancka opracowali wibrującą rękawicę, która prowadzi dłoń użytkownika w kierunku obiektu zainteresowania. Dzięki temu wyszukiwanie czegoś w złożonych scenach wzrokowych, np. w bibliotekach czy na półkach w supermarkecie, staje się niemal 3-krotnie szybsze.

Ratują walenie przed zderzeniami
7 maja 2008, 11:52W pobliżu portu w Bostonie umieszczono 10 specjalnych boi, które mają chronić zagrożone wieloryby przed kolizją ze statkami. Na naszej planecie żyje jeszcze tylko około 300 północnoamerykańskich waleni z rodzaju Eubalaena.

Suplementacja przeciwutleniaczami ma nikły wpływ na zakwasy
20 grudnia 2017, 06:08Zażywanie przeciwutleniaczy, by zmniejszyć bolesność mięśni po ćwiczeniach, nie daje prawie żadnego efektu.

Figaro, papuga, która wytwarza własne narzędzia
6 listopada 2012, 09:42W naturze kakadu białookie (Cacatua goffiniana) nie wykorzystują narzędzi, ale Figaro z okolic Wiednia jest inny. Za pomocą samodzielnie wykonanych narzędzi sięga po jedzenie i inne obiekty. Ptak odrywa drzazgi z okalających klatkę dźwigarów i przekłada je przez oczka siatki. Później wystarczy kilka precyzyjnych ruchów i kąsek wpada wprost do dzioba.

Chłód i głód mu niestraszne
5 czerwca 2008, 00:33Zespół badaczy z Penn State University doniósł o odkryciu niezwykle drobnych bakterii, które od stu dwudziestu tysięcy lat żyły na głębokości trzech kilometrów pod powierzchnią lodowca na Grenlandii. Jego niezwykłe zdolności do przeżycia w tak ekstremalnych warunkach mogą uczynić go ważnym obiektem badań nad mechanizmami adaptacyjnymi, którymi dysponują organizmy żywe.

Suplement dla kobiet na szybsze bieganie
19 stycznia 2018, 12:53Kobiety, które zażywają specjalny suplement - mieszankę chelatów 3 minerałów i 2 pochodnych aminokwasów - biegają szybciej.

Zakwaszona woda zagraża łańcuchowi pokarmowemu
26 listopada 2012, 11:46Zakwaszenie oceanów jest już tak duże, że woda rozpuszcza skorupy ślimaków żyjących w Oceanie Antarktycznym. Naukowcy zdobyli pierwszy twardy dowód na istnienie zjawiska, które może zaszkodzić całemu łańcuchowi pokarmowemu.

Potwierdzenie przez obalanie
7 lipca 2008, 10:41Profesor Ken Tankersley z University of Cincinnati postanowił obalić pewną teorię, dotyczącej tego, co wydarzyło się w Ameryce Północnej przed 12 900 laty. Wówczas, pod koniec epoki lodowcowej, doszło do gwałtownego wymierania zwierząt i ludzi.